Harkányi német nemzetiségi hagyományőrző bemutatóház

Jövőbeni hagyományőrző bemutatóházunk Harkány központjában, az Ady E. utca 15. sz. alatt található. Önkormányzatunk célja az ingatlanban egyrészt egy kiállítóterem létesítése és berendezése, amely egyúttal regionális találkozóhelyként is szolgálhat.

Az ingatlan nagy udvarral és egy régi kúttal is rendelkezik. Önkormányzatunk önerőből már felújította a tetőt és az ereszcsatornarendszert, újonnan bevezette az áramot, megtörtént az udvarrendezés, és készíttetünk egy építész műszaki tervdokumentációt a következőkben elvégezni tervezett munkálatokra. Koncepciótervünk van a homlokzat felújítására, amely egy hagyományos baranyai német nemzetiségi stílust fog megjeleníteni. Az összesen 70 m2 (nettó hasznos) területű beltérben tervezünk egy fogadó helyiséget, egy kiállító- és találkozóhelyiséget, egy konyhát, egy irodát, egy raktárat és mellékhelyiségeket. Ezen felül tervezzük a nyílászárók cseréjét. 

A kiállítóteremben szeretnénk kisebb programokat is szervezni, amelyeken látogatóink mellett együttműködő nemzetiségi önkormányzati partnereink és részt vehetnek. Bemutatásra kerül többek között a Magyarországi Németek Nyelvi Atlasza (UDSA), nemzetiségi írásos gyűjtemények, aktív tagjaink hagyományőrző nemzetiségi tárgyai és berendezései. A házat úgy szeretnénk berendezni, hogy az hosszútávon regionális találkozóhelyként is szolgálhasson, ezáltal erősítve az interregionális együttműködési kapcsolatokat. Figyelmünk középpontjában a magyarországi német kultúra és a német nemzetiségi nyelv megismertetése és ápolása áll.